teisipäev, 5. november 2013

EELLUGU

Tere,

panene meie reisi kirja pea aastase hilinemisega, aga lugu oli järgmine:

2012 aasta septembri lõpp ja koduteel TLN-sse astub läbi Margus. Teed juues ja lobisedes ütleb minu kallis sõber, et tahab puhkusele minna ning kaua on küpsenud mõte - külastamist ja lähemat uurimist vajab VIETNAM.

*Kas sa ei tahaks minuga kaasa tulla?* oli küsimus, millest kõik alguse sai. Võtsin nädalakese mõtlemiseks ja asjade ajamiseks aega ning oktoobri esimesel poolel oli JAH sõna öeldud. Omalt poolt lisasin puhkuse plaanidesse veel ühe riigi – LAOS.

Oktoobri keskpaigas olid ostetud piletid TLN – Helsinki – Bangkok, Bangkok – Vientiane, Luang Prabang – Hanoi, Saigon (HCMC) – Helsinki – TLN.

Vahepeal Finnair lühendas meie puhkust 1 päeva võrra, tõstes äralennu varajasemaks.

Detsembris suheldes Indrekuga, kes elab juba aastaid Vietnamis selgub, et satume sinna ajal kui Aasia tähistab uut aastat. Ametlik algus on 10.veebruar, kuid pidustused hakkavad üks päev enne ja kestavad veel neli päeva peale mainitud kuupäeva. TET (uus aasta) on aeg, mil igal pool hinnad 2x kallimad (isegi bussi piletid, rääkimata hotellidest) L!!!

Ainsa ööbimise broneeringu tegime Mui Nesse ja minu tungival peale käimisel sai valitud hotelli moodi ööbimiskoht, et saaksime mõnuleda väikses luksuses ja välja puhata eelnevate nädalate seiklustest.

Kolm päeva enne äralendu loeb Margus välisministeeriumi koduleheküljelt, et Laoses pole soovitav kõrvalistel teedel jalutada kuna on maamiinide oht ja toidu/joogi sisse segatakse uimasteid, et sind hiljem paljaks röövida.

Päev enne väljalendu on segadus Tai transiitviisaga – kas seda on vaja , kas jõuame selle vormistada kahe lennu vahel, kas selle saab tehtud EUR või USA või kohaliku raha eest ning kas vajadusel leiame Bangkoki lennujaamas rahaautomaadi jne …

19. jaanuar 2013
Jänedal -25°C ja Laoses +35°C, ei jõua ära oodata, millal saaks juba sinna kuumusesse sukelduda. Minu hea sõbranna Gigi aga jääb järgmiseks kuuks ajaks mul kodus ahju kütma ja seda juba teist talve järjest. Hea, kui on häid inimesi, kes aitavad!!!

Šhopping Tallinnas, ostame kõhurohtu (Vana Tallinn) ja veidi snäkse tee peale. Õhtul saame kokku minu vennaga, kes on Vietnamis korduvalt käinud ning  kuulame tema soovitusi ja õpetussõnu.

Läheme Tavidisse raha vahetama. Margus astub süüdimatult, naeratus näol luugi juurde ja küsib 2 USD rahatähti J. Tädi teisel pool luuki suudab vaevu naeru tagasi hoida, aga ütleb viisakalt, et on ainult 1 või 5 rahatähed. Ju me vist jätsime ikka väga võhikliku mulje, sest ta oli nõus meile väikseid kupüüre müüma tavahinnaga (väiksed rahatähed on kallima tariifiga!)

Kuna mul on jube komme vedada kaasa asju igaks juhuks, siis Margus kontrollib enne öörahu üle minu seljakoti ja tubli hunnik minu riideid jääb kaasa pakkimata.

20.jaanuar 2013
Marguse sõber Kertu viib meid lennujaama. Väike segadus piletitega, nimelt lennul TLN-HEL saame kõrvuti istuda, kuid HEL-BKK istume eraldi. Silmside on olemas, aga lobiseda ei saa ja lennukis tukkudes pole sõbra õlga, millel mõnusalt tukkuda saaks. Mul tegelikult hullu pööra vedas, sest Margus , kes istus üle vahekäigu rida eespool oli kolmest küljest ümbritsetud väikelastega, kes panid tema kannatuse korduvalt proovile J. Mina sain ikka vahelduva eduga lennukis magada, aga Margust ümbritsevad lapsed tegid kõik endast oleneva, et ta sõba silmale ei saaks! Lennu jooksul saab 2x süüa. Lennuk on viimse kui istmeni välja müüdud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar